Dieta Kwaśniewskiego |
|
Dieta KwaśniewskiegoTo bynajmniej nie dieta prezydenta Kwaśniewskiego, tylko sposób odżywiania opracowany przez dr. Jana Kwaśniewskiego. U podstaw diety Kwaśniewskiego leżą ogólne zasady biochemii i fizjologii. Lekarze raczej wypowiadają się na jej temat niepozytywnie, natomiast stosujący ją raczej pozytywnie. Jest ona stosowana w różnych chorobach. Dieta Kwaśniewskiego zakłada dzienne spożywanie białka na poziomie 30-50g (przede wszystkim białko zwierzęce). W jadłospisie produkty powinny być tak dobrane, aby proporcje spożywania białka, tłuszczy i węglowodanów kształtowały się na podstawie zależności 1:2,5-3,5:0,5. Wg tej diety jedzenie powinno zaspokajać jedynie głód. Wg Kwaśniewskiego nie należy się głodzić i stosować żadnych głodówek. Mimo spożywania dużej ilości produktów wysokoenergetycznych dieta ta ma działanie odchudzające. Zakłada ona, że najbardziej wartościowe dla organizmu produkty mleczne to masło (z zawartością tłuszczu przynajmniej 82,5%), ser biały tłusty i ser żółty (również tłusty). Najbardziej wartościowym mięsem jest wieprzowina, ponieważ ma zbliżony do ludzkiego ciała skład. Zalecane najbardziej są jednak podroby. Powyższe produkty są nie tylko źródłem białka, ale i tłuszczu. Zalecane są tłuszcze gotowe, z których nie mogą powstawać węglowodany. Z kolei z węglowodanów tłuszcze mogą powstawać w szybkim tempie. Dieta Kwaśniewskiego składa się przede wszystkim z tłuszczy. Stosunek białko:tłuszcze:węglowodany (BTW), jak już wspomniano powinien wynosić 1:3:0,5. Białko stanowi więc 1/3 ilości tłuszczów, natomiast węglowodany połowę ilości białka. Do tej diety młody organizm musi się przystosowywać około 2 tygodni, ludzie starsi mogą potrzebować na przystosowanie nawet półtora miesiąca. Po tym okresie zapotrzebowanie na białko maleje. Wtedy zmienia się proporcja białek do węglowodanów na 1:1 (jest to jednak wskaźnik trochę elastyczny, uzależniony przede wszystkim od wieku i wysiłku fizycznego danej osoby). Dieta Kwaśniewskiego przyczynia się w przypadku wielu osób do wyzdrowienia, przy czym ważne jest, aby podczas tej diety stosować zasady żywienia optymalnego. Dieta Kwaśniewskiego zaleca m.in. następujące produkty: sery, jaja kurze (przede wszystkim żółtka), tłuszcze zwierzęce, śmietana z dużą zawartością tłuszczu, podroby, tłuste rosoły, tłuste wędliny, tłuste ryby, tylko tłusty drób (kaczki, gęsi). Dozwolone są też: możliwie najtłustsze mleko, warzywa z dodatkiem tłuszczu, orzechy, migdały, majonez, herbata, przyprawy, ziemniaki z tłuszczem (również frytki). Zabronione są jednak następujące produkty: słodycze (cukier), miód, dżemy, powidła, pieczywo, makarony, ciastka, warzywa z dużą zawartością węglowodanów, groch, fasola, budyń, kisiel. Źródło: na podstawie: www.twojadieta.info |