Indeks glikemiczny |
|
Indeks glikemicznyIndeks glikemiczny jest ostatnio bardzo popularnym tematem. Przez długi czas uważano, że węglowodany rafinowane były złe, gdyż za ich przyczyną następował szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Z kolei węglowodany złożone były uważane za dobre. Indeks glikemiczny - GI (glycemic index) opracowano w latach osiemdziesiątych. Indeks glikemiczny to średni, podawany w procentach, wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu przez reprezentatywną statystycznie próbę ludzi 50 gram danego produktu. Podstawą skali (100%) jest wzrost poziomu cukru we krwi, który występuje po spożyciu 50 gram glukozy. Wyższy indeks glikemiczny oznacza więc większy skok stężenia cukru we krwi. Jednocześnie występuje większy emocjonalny wpływ na łaknienie cukru. Żywność, która jest charakteryzowana przez niski indeks glikemiczny, wywołuje mały wzrost, natomiast ta z wysokim indeksem glikemicznym, wywołuje wysoki wzrost stężenia cukru we krwi. Sam skład żywności nie pozwala na ustalenie indeksu glikemicznego. Można go tylko wyznaczyć podając reprezentatywnej grupie osób dany produkt. W badaniach na różnych grupach ochotników średnia wartość indeksu się powtarza. Indeks glikemiczny >55% jest wysoki, natomiast GI<55% jest niski. Indeks glikemiczny nie zawiera informacji o ilości węglowodanów w danym produkcie; informuje tylko o ich jakości. Na podstawie tych informacji można też wnioskować jak szybko konkretne węglowodany będą zamieniać się w cukier. Jest to ważna wiadomość dla cukrzyków. Pozostałe osoby ustalające sobie dietę, które chcą brać pod uwagę ten wskaźnik powinny kierować się także ładunkiem glikemicznym (glycemic load)oraz kalorycznością, dwoma kolejnymi wskaźnikami, które charakteryzują dany produkt. Opieranie swojej diety tylko na indeksie glikemicznym jest więc niewystarczające. Ważna jest także znajomość ładunku glikemicznego. Trzeba wystrzegać się nie tylko produktów o wysokim indeksie glikemicznym, ale także o wysokim ładunku glikemicznym. Zazwyczaj są to produkty, które mają bardzo dużo kalorii. Odchudzanie z kolei daje większy efekt, jeśli stosujemy produkty, które mają niski indeks glikemiczny oraz niski ładunek glikemiczny. |