Tłuszcze |
|
TłuszczeW najbardziej obrazowy sposób można by powiedzieć, że zdrowe są te tłuszcze, które w temperaturze około 20 stopni Celsjusza są ciekłe. Zawierają wiele witamin, takich jak na przykład A,D,E,K oraz interesujące nasz przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Przykładowo zaliczymy tutaj oleje i oliwy. Unikać należy tłuszczów, w temperaturze pokojowej mają postać stałą. Najpopularniejszym przykładem będzie tu masło. Zawiera ono w większości niepożądane nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmierne spożycie jest prostą drogą do chorób serca różnego rodzaju. Energia otrzymywana co dnia w postaci tłuszczów w najlepszym przypadku powinna stanowić nie więcej niż 1/5 całej energii spożywanej dziennie. Kaloryczność tłuszczów jest najwyższa. 1 gram tłuszczu to aż 9 kalorii - wypada niewątpliwie gorzej w porównaniu z 4 kaloriami zawartymi w 1 gramie węglowodanów lub białka. Podejście do liczenia kalorii jest różne - ale na pewno warto zwracać na nie uwagę. |