Mity i fakty o mięsie |
|
Mity i fakty o mięsieMięso nie ma szczególnie ani smaku, ani zapachu. Obróbka termiczna oraz dodawanie ogromnych ilości przypraw oraz obfite solenie są nieodłączne przy przygotowywaniu posiłku z mięsa. O szkodliwości soli generalnie się mówi, ale o tym, że smażenie czy przyprawianie jest niezdrowe już ciężej gdziekolwiek wyczytać. Podczas procesu trawienia mięsa organizm nieodłącznie muszą towarzyszyć różne mikroelementy (w tym witaminy). Jedząc więc niewiele warzyw razem z mięsem - nie strawi się ono w całości, co bezpośrednio wpływa na tworzenie się środowiska zasadowego w jelitach. Efektem tego jest zakwaszanie krwi. To już z kolei jest prostą drogą do tworzenia się komórek chorobotwórczych w organizmie (w szczególności komórek nowotworowych). Jeśli komuś filozofia Dalekiego Wschodu jest nieobca - to powinien pamiętać, że uczy ona nas, że produkty spożywane przez nas mają zakodowane informacje o miejscu w którym powstały. Jeśli to są rośliny, warzywa - informacje o warunkach w jakich dojrzewały, o ilości słońca, które przyjęły przed trafieniem na talerz itp. Wyobraźmy sobie teraz, że większość krów, kurcząt i świń, hoduje się teraz w pomieszczeniach zamkniętych i rzadko lub w ogóle w życiu ani razu nie widzą słońca. O bieganiu po łące mogą co najwyżej pomarzyć. Tak samo jak o soczystej trawie - pozostają im przygotowane hormony oraz różnego rodzaju syntetyczne mieszanki. Aby doszczętnie nie psuć odwiedzającym serwis apetytu na mięso nie zostaną tutaj szczegółowo opisane metody zabijania zwierząt hodowlanych, jak na przykład zabijanie prądem o wysokim napięciu... Zwierzęta oczywiście wyczuwają nadchodzącą śmierć. W wyniku tego w ich organizmie wytwarza się bardzo dużo trujących substancji, "hormonów agresji", które potem wraz z posiłkiem trafiają do naszego żołądka. To z kolei wpływa na naszą agresję... |