|
Dieta Andersona Henry Anderson to dietetyk z uniwersytetu w Los Angeles. Dieta Andersona należy do diet nie łączenia, których zwolennicy są zdania, że główną przyczyną tycia i nabierania wagi jest nieprawidłowo ułożony jadłospis - łączenia niewłaściwych produktów.
Podczas stosowania diety Andersona należy oczywiście liczyć kalorie. Podstawowymi regułami tej diety są następujące zasady: - do południa można spożywać jedynie owoce i pić naturalne soki owocowe przygotowane ze świeżych owoców, - od południa do godziny 16.00 - około 12.00 należy wypić sok warzywny, a po pół godziny jeść sałatki warzywne, które powinny obfitować w sałatę (ma ona stanowić ich podstawę). Nie wolno przy tym używać jakichkolwiek sosów, nawet tych opartych na zdrowej oliwie z oliwek. - między godziną 16.00 a 20.00 wolno jeść dowolne potrawy, przy czym nie mogą one składać się z produktów białkowych i węglowodanowych jednocześnie - nie wolno więc łączyć ziemniaków, pieczywa i makaronu z mięsem czy rybami. Ostatni posiłek nie może być zjedzony później niż o godzinie 20.00. Kolejną istotną zasadą diety Andersona jest spożywanie posiłku tylko wtedy, gdy odczuwamy głód. Nie wolno pić kawy, herbaty, wody gazowanej i soków z kartonów czy butelek (soki muszą być przygotowywane ze świeżych owoców).
|