Substancje rakotwórcze |
|
Substancje rakotwórczeTo przede wszystkim tłuszcze, które są używane kilkukrotnie i przesmażone. Dla tego zaleca się spożywanie przede wszystkim potraw gotowanych i pieczonych. Całkowita rezygnacja z tłuszczy nie jest oczywiście rozwiązaniem - ale ograniczenie do zaledwie 50g dziennie zwiększa nasze szanse na długie cieszenie się zdrowiem. Bardziej niebezpieczne od potraw smażonych są potrawy wędzone. Bardzo mały kawałek wędzonej kiełbasy zawiera tak samo dużo substancji rakotwórczych co dym z wypalonych 20 papierosów. Na listę substancji rakotwórczych trzeba też wpisać te, które wytwarza nasz żołądek po spożyciu azotanów i azotynów, które występują w warzywach szklarniowych. Ryzyko zachorowania na raka stwarza jeż po prostu nadwaga. Ograniczenie jedzenia w ogóle sprzyja lepszemu zdrowiu. |