Dieta na trądzik |
|
Dieta na trądzikMłodzieńczy trądzik, czyli trądzik różowany spędza sen z powiek wielu młodym osobom. Loren Cordain w „New Scientist” radziła już w 2002 roku, aby pozbyć się trądziku, potrzebna jest odpowiednia dieta. Dla cery najgorsze są wysoko przetworzone węglowodany, jak na przykład białe pieczywo, makarony i zbożowe płatki śniadaniowe. Neil Mann z Uniwersytetu w Melbourne potwierdza tą tezę. Kiedyś na Alasce ludzie w ogóle nie mieli trądziku – aż do momentu, kiedy zaczęli wprowadzać „zachodnie” pożywienie do swojej diety. Obecnie, wg amerykańskich badań, nawet 60% 12-latków i 95% 18-latków (w zależności od badanego społeczeństwa) cierpi z powodu trądziku. Dieta u osób cierpiących na trądzik na pewno nie powinna zawierać zbyt wiele pieczywa. Otóż w procesie trawienia rozpada się ono na długie łańcuchy węglowodanowe. Efektem tego jest powstawanie skrobi, do przetworzenia której potrzebna jest duża ilość insuliny i hormonu, który jest do niej podobny. W efekcie w organizmie produkowana jest większa ilość męskiego hormonu, który odpowiedzialny jest za stymulację pracy gruczołów łojowych skóry. Pory skóry od nadmiaru tłustej wydzieliny zatykają się i w ten sposób stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii – w ten właśnie sposób powstaje trądzik. Dla władających językiem angielskim i zainteresowanych artykułem w wersji oryginalnej podajemy link do strony z oryginalnym tekstem: |