Dieta w czasie ciąży |
|
Dieta w czasie ciążyPierwsze 3 miesiące ciąży wymagają od kobiety spożywania 300 kalorii więcej dziennie. Z czasem zapotrzebowanie energetyczne wzrasta. Wzrasta też zapotrzebowanie na białko, które tworzy komórki dziecka. Przeciętne zapotrzebowanie dzienne to około 75g. Z kolei zalecana dzienna dawka wapnia, który jest budulcem kości i zębów wynosi 800mg. Wapń bierze również udział w procesie budowy mięśni serca, w ostatnim trymestrze ciąży należy zwiększyć ilość spożywanego wapnia do 1200mg dziennie. W diecie powinny pojawić się więc kefiry i jogurty w odpowiedniej ilości. W czasie ciąży należy zwracać przede wszystkim uwagę na zawartość witamin i innych składników odżywczych w pożywieniu i ich dolne granice. I tak - odpowiednio w diecie należy uwzględnić zawartość: Na podstawie: www.noworodek.pl |