Dieta w cukrzycy |
|
Dieta w cukrzycyW sposobie odżywiania chorzy na cukrzycę powinni zwracać uwagę przede wszystkim na to, co jest w ich przypadku niedozwolone. Tak więc nie powinno się spożywać mąki żytniej, świeżego pieczywa tak samo jak i razowego, grzanek smażonych na tłuszczu, potraw z mąki smażonych i odsmażanych, jak na przykład naleśników i pasztecików. Zabronione są również sery tłuste, topione, żółte i pleśniowe. Na czarnej liście znajdują się też słonina, smalec, boczek, łój, i tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają stałą postać. Generalnie wśród mięs zakazane są mięsa tłuste takie, jak wieprzowina, podroby, baranina, pasztety, duszone i pieczone z tłuszczem, tłuste gęsi, kaczki i wątróbka. Unikać należy też takich przypraw jak ocet, kostki bulionowe oraz ostrej papryki. Nie powinno się spożywać również grochu, fasoli, soczewicy i bobu. Zabroniona jest też śmietana. Tak - cukrzyca to niestety w większości same zakazy. Nie wolno spożywać miodów, dżemów, konfitur, marmolad, syropów, czekolad, napojów gazowanych, które jak pamiętamy można po prostu nazwać 7%-owym roztworem cukru. 1. ciemne pieczywo z mąki pszennej lub pieczywo czerstwe 2. grzanki pieczone bez tłuszczu 3. gotowane potrawy z mąki jak na przykład kluski 4. kasze i ryże 5. zsiadłe mleko, kefiry, jogurty 6. herbatę z mlekiem, kawę zbożową z mlekiem (bez cukru) 7. chude mięsa, jak np. wołowinę, cielęcinę, dziczyznę, polędwicę, szynkę 8. chude ryby (sandacz, dorsz, szczupak, karp) 9. ziemniaki gotowane (po obraniu jak i przed), ziemniaki pieczone w skórce 10. gruszki, banany, winogrona, suszone owoce Oraz bez ograniczeń: 1. szparagi, kapustę (świeżą i kwaszoną), 2. kalafiory, szczypiorek, cykorię, 3. boćwinę, 4. ogórki świeże, kwaszone, konserwowe, 5. szpinak, dynię, brokuły, sałatę, 6. paprykę, pomidory, pory, marchew, rzodkiew, rabarbar, 7. cebulę, selery, korzeń pietruszki, rzepę, 8. fasolkę szparagową, zielony groszek, 9. dojrzałe owoce. Na podstawie: www.zdrowie.onet.pl |